Posankka Race 2023

Posankka Race on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun virallisena kaupunkieläimenä tunnetun Posankan yhteinen varainkeruutempaus. Se järjestetään seuraavan kerran Turun päivänä 17.9.2023 Aurajoessa, jossa tuhannet pienet kylpyposankat kisaavat puhtaiden vesistöjen puolesta. Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön vesistöjen roskaantumista vastaan.

Miten voin osallistua?

Posankka on ehtinyt poikia 4000 pientä kylpyposankkaa, jotka kaikki kaipaavat nyt omaa puhtaiden vesistöjen ystävää. 10 euron lahjoituksella voit adoptoida itsellesi yhden numeroidun kylpyposankan. Voit adoptoida niin monta kylpyposankkaa kuin haluat! 

Hyväntekeväisyyden lisäksi voit tulla Turun päivänä 17.9. Aurajoen rantaan kannustamaan oman kylpyposankkasi voittoon. Tapahtuma alkaa Kirjastosillalta klo 14.
Seuraa Posankka Racea myös Facebookissa!

Kylpyposankkaa ei saa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.

Mihin lahjoitukset käytetään?

Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta.

Tänä vuonna lahjoitukset kohdennetaan PSS ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoo-ohjelmaan, joka täyttää 10 vuotta. Siisti Biitsi -ohjelman tarkoituksena on siivota rantoja, herättää kiinnostusta rantojen roskaisuustilanteeseen, kerätä tietoa rantojen roskaisuudesta ja yhdistää konkreettinen ympäristötyö hauskaan ulkoilupäivään.

Tänä vuonna Siisti Biitsin tarkoituksena on kerätä kasaan Suomen suurin talkoojengi niin meren kuin järvienkin rannoille.
Järjestä siis sinäkin omat Siisti Biitsi -talkoot haluamallasi rannalla!

  1. Merkitse siivottava ranta Siisti Biitsi -sivujen karttaan: siistibiitsi.fi
  2. Vietä kiva päivä rannalla siivoustalkoiden merkeissä
  3. Raportoi löytyneet roskat PSS ry:lle maksuttomalla Siisti Biitsi -mobiilisovelluksella
  4. Huolehdi roskien jatkokäsittelystä
  5. Jaa oma ympäristötekosi somessa tägäämällä @siistibiitsi. Muista myös hashtagit #siistibiitsi ja #suomensuurintalkoojengi!

Pidä Saaristo Siistinä ry oli mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa MARLIN-hankkeessa vuosina 2011–2013, josta saadut tulokset osoittivat karusti Suomen rantojen olevan roskaisimmat kaikista mukana olleista tutkimusmaista. Surullinen tulos ja halu siistiä rannikkomme poikivat keväällä 2014 ensikertaa järjestetyn Siisti Biitsi – Tehtävänä roskaton rannikko -talkookampanjan. Pidä Saaristo Siistinä ry jatkaa MARLIN-hankkeessa aloitettua työtään keräämällä tietoa rannoilta löytyvistä roskista, ja tässä talkoolaisilla on merkittävät rooli.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n rahankeräyslupa: RA/2020/327

Miten Posankka Race toteutetaan?

Turun päivänä 17.9.2023 kylpyposankat kilpailevat Aurajoessa rajatulla alueella, joka on puomitettu niin, että jokainen posankka saadaan kerättyä joesta kisan päätteeksi. Tapahtuma alkaa Kirjastosillalta klo 14. Tapahtumalla on säävaraus.

Osallistuminen ja lahjoittaminen on vastikkeetonta, mutta kymmenen ensimmäisen maaliin saapuneen kylpyposankan adoptoijaa muistetaan diplomilla.

Voittajat julistetaan paikan päällä, mutta otamme voittajiin yhteyttä myös henkilökohtaisesti.

Miksi tapahtuma järjestetään?

Tapahtuman kautta haluamme havainnollistaa jokien roolia meriroskan kuljettajana sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin. Pidä Saaristo Siistinä ry on nähnyt pitkän työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen ympäristöhuoltotyön rinnalla myös järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan.

Mikä ihme on Posankka?

Taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema possun ja ankan risteytys, Posankka, ui Turkuun vuonna 1999. Meditoituaan aikansa Helsingintien varrella se päätti tehdä jotain hyvää ja auttaa vesistöjen puhtaana pidossa. Vuonna 2019 Posankasta tuli Turun oma kaupunkieläin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Silloin järjestettiin myös ensimmäinen Posankka Race.

Posankka-tuotesarjan on suunnitellut turkulainen Kristiina´s Product Design yhteistyössä Alvar Gullichsenin kanssa.

Yhteistyökumppanit:

Posankka Racen järjestävät yhteystyössä Pidä Saaristo Siistinä ry ja Bokem. PSS ry:n ja Posankan uutena yhteistyökumppanina toimii Turun Ydinkeskustayhdistys – Turku Center.

Haluatko tietää lisää Pidä Saaristo Siistinä ry:n työstä ja saada hyviä ympäristövinkkejä? Kurkkaa sivuilemme pidasaaristosiistina.fi tai seuraa somessa!

Yhteystiedot:

Pidä Saaristo Siistinä ry
Linnankatu 16 (3. kerros)
20100 Turku
info@pssry.fi
pidasaaristosiistina.fi