Posankka Race 2022

Posankka Race on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun virallisena kaupunkieläimenä tunnetun Posankan yhteinen varainkeruutempaus. Se järjestetään seuraavan kerran Turun päivänä 18.9.2022 klo 14 Aurajoessa, jossa tuhannet pienet kylpyposankat kisaavat puhtaiden vesistöjen puolesta. Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön vesistöjen roskaantumista vastaan.

Miten voin osallistua?

Tänä keväänä Posankka on ehtinyt poikia 4000 pientä kylpyposankkaa, jotka kaikki kaipaavat nyt omaa puhtaiden vesistöjen ystävää. 10 euron lahjoituksella voit adoptoida itsellesi yhden numeroidun pikkuposankan. Voit adoptoida niin monta posankkaa kuin haluat. Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta.

Kylpyposankkaa ei saa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.

Miksi tapahtuma järjestetään?

Pidä Saaristo Siistinä ry on nähnyt pitkän työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen ympäristöhuoltotyön rinnalla myös järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan.

- Tapahtuman kautta haluamme havainnollistaa jokien roolia meriroskan kuljettajana sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin, PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski kertoo.

Miten Posankka Race toteutetaan?

Hyväntekeväisyyden lisäksi voit tulla Turun päivänä 18.9.2022 klo 14 kannustamaan oman kylpyposankkasi voittoon. Posankat kilpailevat Aurajoessa rajatulla alueella, joka on puomitettu niin, että jokainen posankka saadaan kerättyä joesta kisan päätteeksi. Tarkempi sijainti ilmoitetaan syyskuussa. Tapahtumalla on säävaraus.

Osallistuminen ja lahjoittaminen on vastikkeetonta, mutta kymmenen ensimmäisen maaliin saapuneen posankan adoptoijaa muistetaan diplomilla.

Voittajat julistetaan paikan päällä, mutta otamme voittajiin myös yhteyttä henkilökohtaisesti, mikäli he ovat jättäneet yhteystietonsa.

Mihin lahjoitukset käytetään?

Ensimmäisessä Posankka Race -tapahtumassa vuonna 2019 kilpaili 2000 posankkaa, ja posankkoja adoptoitiin 17 220 euron edestä. Tuotto käytettiin lyhentämättömänä PSS ry:n työn tukemiseen.

Lahjoituksilla ylläpidetään PSS ry:n Roope-palveluita, jotka parantavat vesiympäristömme puhtautta ja vähentävät rehevöitymistä. Roope-palvelupisteitä on noin 200 Suomen meri- ja järvialueilla; jätepisteitä, kuivakäymälöitä, astianpesupaikkoja, saunoja, tulipaikkoja ja veneiden käymälävesien imutyhjennysasemia. Roope-palveluiden ylläpitoon on neljä huoltoalusta ja viisi huoltovenettä eri vesistöalueilla. Lahjoitukset käytämme aina siellä, missä tarve on suurin.

Tänä vuonna pieniä posankkoja on 4000 valmiina kisaan, joten tuplataan summa tänä vuonna!

Haluatko tietää lisää Pidä Saaristo Siistinä ry:n työstä ja saada hyviä ympäristövinkkejä? Kurkkaa sivuilemme pidasaaristosiistina.fi tai seuraa somessa!

Pidä Saaristo Siistinä ry:n rahankeräyslupa: RA/2020/327

Mikä ihme on Posankka?

Taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema possun ja ankan risteytys, Posankka, ui Turkuun vuonna 1999. Meditoituaan aikansa Helsingintien varrella se päätti tehdä jotain hyvää ja auttaa vesistöjen puhtaana pidossa. Vuonna 2019 Posankasta tuli Turun oma kaupunkieläin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Silloin järjestettiin myös ensimmäinen Posankka Race.

Posankka-tuotesarjan on suunnitellut turkulainen Kristiina´s Product Design yhteistyössä Alvar Gullichsenin kanssa.

Yhteistyökumppanit:

Posankka Racen järjestävät yhteystyössä Pidä Saaristo Siistinä ry ja Kristiina's Product Design. Tapahtuman mahdollistavat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen Pelastuslaitos.

Yhteystiedot:

Pidä Saaristo Siistinä ry
Linnankatu 16 (3. kerros)
20100 Turku
info@pssry.fi
pidasaaristosiistina.fi