Posankka Race puhtaiden vesien puolesta tulee taas!

Turun oma kaupunkieläin Posankka ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 18.9. vauhdikkaan varainkeruutapahtuman, Posankka Racen. Kaikki halukkaat voivat adoptoida itselleen oman pienen kylpyposankan ja tulla seruaamaan posankan edesottamuksia paikan päälle. Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen, roskien reitteihin ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työn tukemiseen. 

Taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema Posankka-patsas ui Turkuun vuonna 1999. 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Turun päivänä 2019 Aurajoessa järjestettiin ensimmäinen Posankka Race. Kisassa Aurajokeen laskettiin 2000 pientä kylpyposankkaa, jotka kisasivat, kuka saavuttaa maalin ensimmäisenä. Idean on keksinyt Posankka-tuotteista vastaava Kristiina Winter.  

- Idea Posankka Raceen syntyi Chicagossa järjestettävästä Ducky Derbystä, jossa 60 000 kylpyankkaa kilpailee, ja tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ajatuksena on, että samalla voi pitää hauskaa ja tehdä hyvää. Pyysin PSS ry:n mukaan, sillä halusin, että tapahtuman tuotto käytettäisiin työhön puhtaampien vesistöjen puolesta, Kristiina Winter kertoo. 

Pidä Saaristo Siistinä ry on nähnyt yli 50-vuotisen työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen jätehuoltotyön rinnalla myös järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan.  

- Lähdimme tapahtumaan mukaan, sillä sen kautta voimme havainnollistaa hyvin jokien roolia meriroskan kuljettajina sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.   

Adoptoimalla oman kylpyposankan voi auttaa vesistöjä 

Varainkeruutempaukseen voi osallistua suorittamalla ennakkoon oman pikkuposankan adoption 10 eurolla. Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptoija ei saa kylpyaposankkaa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.  

Oman pikkuposankkansa uimareissua voi tulla seuraamaan Aurajoen rannalle Turun päivänä 18.9. klo 14. 

- Puomitettu uimarata on suunniteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa niin, että voimme olla varmoja siitä, että jokainen kylpyposankka saadaan myös kerättyä joesta kisan päätteeksi pois, kertoo Kaski. 

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen lisäksi tapahtuman mahdollistavat Posankka-tuotteita tuottava Kristiina’s Product Design ja Turun kaupunki.