Pikkuposankkojen uimakisa keräsi suuren yleisön – adoptiopottiin kertyi yli 21 000 euroa

Pikkuposankkojen uimakisa keräsi suuren yleisön – adoptiopottiin kertyi yli 21 000 euroa

Turun päivänä 18. syyskuuta yhteensä 4000 vaaleanpunaista kylpyposankkaa kisasi Aurajoessa puhtaampien vesistöjen puolesta. Posankka Racesta ei tänäkään vuonna jännitystä puuttunut, mutta vauhdikkaiden käänteiden jälkeen maaliviivan ylitti ensimmäisenä kylpyposankka 2875. Onnittelut voittajalle! 

Turun virallisena kaupunkieläimenä tunnetun Posankan ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n yhteinen varainkeruutapahtuma Posankka Race teki paluun Turun päivän ohjelmistoon kahden vuoden tauon jälkeen. H-hetken lähestyessä Aurajokirantaan kerääntyi valtava määrä katsojia ihmettelemään Kirjastosillan kupeeseen pysäköityä nosturia ja Molok-säkissä vuoroaan odottavia tuhansia pieniä posankanpoikasia. Tunnelma turkulaisten aurinkoisessa olohuoneessa oli odottava. 

Juontaja Kati Leskisen villittyä yleisöä kannustushuutoihin vapautettiin kylpyposankat Kirjastosillan alittavalle puomitetulle radalle lasten riemukkaiden kiljahdusten saattelemana. Jännittävät käänteet alkoivat heti posankkojen pyrähdettyä veteen, sillä nämä itsepintaisiksi osoittautuneet uimarit pyrkivät kukin omaan suuntaansa, toiset kohti maaliviivana toiminutta Roska-Roopea, toiset kohti merta. Hetken ajan vaikutti siltä, että kisan voitosta tulisi kisaamaan vain pieni pääjoukko, joka lipui erittäin hitaasti mutta varmasti kohti Roska-Roopea. 

Perää pitäneet posankat saivat kuitenkin kaipaamansa sysäyksen, kun Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen vene saapui radan takareunalle luomaan aaltoja ja ohjaamaan väärään suuntaan lähteneet kylpyposankat kohti maalia. Pian kärkikahinoissa kamppaili kokonainen vaaleanpunainen rintama, ja maaliviivan virallisilla valvojilla tuli kiire poimia joukosta kymmenen vikkelintä kisaajaa. Yksi asia oli kuitenkin selvä ja hetkessä se kuulutettiin koko yleisölle: voittajaksi oli uinut posankka numero 2875.  

Voittajan kuuluttamisen jälkeen selvisi koko kymmenen kärki, kun maaliin lipuivat posankat 3454, 434, 2556, 3292, 3906, 2215, 435, 3177 ja 210. Jokirantaan ja Kirjastosillalle muodostuneissa kisakatsomoissa syntyi kuhina katsojien tarkistaessa kisaposankkojensa numeroita. Kuhina kävi myös Roska-Roopella, jossa PSS ry:n työntekijät ja vapaaehtoiset haavistelivat tuhansia maaliin saapuneita vaaleanpunaisia uimareita talteen seuraavan vuoden kisoja varten.  

Kylpyposankkoja adoptoitiin yhteensä 21 490 euron edestä. Kiitos, kun tuette työtämme puhtaiden vesien puolesta!