Aurajoki on Turun sydän ja suora reitti Itämeren hyvinvointiin

Aurajoki on Turun sydän ja suora reitti Itämeren hyvinvointiin

Kuva: Ninni West

Joet ovat määrittäneet ja mahdollistaneet ihmisten elämää tuhansia vuosia. Turun päivänä 17.9. on hyvä hetki pysähtyä miettimään Aurajokemme merkitystä ja hyvinvointia nykypäivänä ja osallistua tekoihin puhtaamman Itämeren puolesta Posankka Racen ja Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoon muodossa. Turun päivän kunniaksi talkoo-ohjeet on käännätetty myös Turun murteelle. Lisäksi tuore turkulainen, kirjailija-vaikuttaja Mona Bling kertoo rakkaudestaan Turkuun. 

Aurajoki on elänyt symbioosissa ihmisen kanssa jo 6 000 vuotta, ja Turku alkoi muodostua joen alajuoksulle 1200-luvulla. Historia tuntee, miten jokia on käytetty väylänä niin ihmisille, tavaroille kuin jätteillekin. Valitettavaa on, että edelleen suurin osa merien roskista on peräisin kaupungeista. Roskilla on monia reittejä, ja joet ovat yksi niistä. Esimerkiksi lähes kaikkialla Suomessa sadevesikaivoihin päätyvä roska kulkeutuu suoraan lähimpään vesistöön, Turussa Aurajokeen ja siitä suoraan Itämereen.  

Haastamme kaikki turkulaiset adoptoimaan vähintään yhden kylpyposankan puhtaamman kotimeremme puolesta!

Posankka Race on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) ja Turun virallisena kaupunkieläimenä tunnetun Posankan yhteinen kunnianosoitus Aurajoelle ja kotimerellemme Itämerelle. Tapahtumalla PSS ry haluaa kiinnittää kaupunkilaisten huomion vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Itämeren roskaantumista vastaan. 

Osallistua voi osoitteessa posankkarace.fi adoptoimalla itselleen 10 eurolla numeroidun kylpyposankan tai vaikka kokonaisen parven. Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan ja kannustamaan numeroitujen kylpyposankkojen urheilusuoristusta Turun päivänä Kirjastosillan kupeeseen klo 14. Tänä vuonna lahjoitukset kohdennetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -ohjelmalle, jonka tarkoituksena on muun muassa siivota jokien, järvien ja Itämeren rantoja.

Posankka Racen mahdollistavat Pidä Saaristo Siistinä ry, Bokem, Turun Ydinkeskustayhdistys – Turku Center, DB Schenker, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen pelastuslaitos sekä tapahtuman juontaja vaikuttaja-kirjailija Mona Bling.

Rakkaus Turkuun virtasi Aurajoesta

Aurajoki houkuttelee edelleen luokseen uusia ihmisiä, ja yksi tuore turkulainen on kirjailija-vaikuttaja Mona Bling. Bling on haaveillut Turkuun muutosta jo usean vuoden, ja keväällä 2023 haaveesta tuli totta. Iso osa Turun viehätystä ovat hänelle Turun arkkitehtuuri ja upea Aurajoki.

"Tajusin muutama vuosi sitten vieraillessani täällä, miten kaunis kaupunki Turku on. Seurustelin hetken turkulaisen miehen kanssa ja vaikka rakkaus ei kestänyt, niin rakkaus Turkuun kesti ja palaa edelleen. Mietin muuttamista muutaman vuoden, mutta nyt keväällä tuntui, että on oikea aika tulla tänne. En ole hetkeäkään katunut. Asuin Helsingissä melkein 15 vuotta, joten suoraan sanottuna vähän tylsistyin. Pidän myös siitä, että vaikka Turku on iso kaupunki, niin joka paikkaan pääsee nopeasti kävellen tai pyörällä. En varmaan koskaan tule kyllästymään Aurajoen romantisointiin! Aina, kun kävelen Aurajoen rantaa, minusta tuntuu kuin asuisin jossain keskieurooppalaisessa kaupungissa. Turku todellakin on Suomen Pariisi!", kertoo Bling.

Nyt Bling odottaa elämänsä ensimmäistä Turun päivää, jolloin hän pääsee myös juontamaan Posankka Race -tapahtuman. Luonnonsuojelu on ollut Blingille tärkeää jo teini-iästä saakka.

"Meillä on vain yksi luonto ja yksi maapallo, emmekä saa pilata sitä. Vaikka olen henkeen ja vereen kaupunkilaistyttö, niin haluan ehdottomasti, että kun menen luonnon ääreen, niin että se on puhdas ja hyvinvoiva. Haluan, että eläimillä on puhdas ja hyvä koti olla luonnossa. Suomessa on aivan ainutlaatuiset saaristot, joiden puhtaana pitäminen on meidän kaikkien yhteinen asia – myös meidän kaupungissa asuvien. On ilo alkaa yhteistyöhön Pidä saaristo siistinä ry:n kanssa ja ilolla odotan Posankka Racen juontamista!"

”Siisti Biitsi -ohjet rannatte siivomiseks”

Sen lisäksi, että voi auttaa Itämerta adoptoimalla Posankan, voi myös tulla tekemään konkreettisen ympäristöteon osallistumalla rantojensiivoustalkoisiin. Turun päivänä PSS ry järjestää Siisti Biitsi -siivoustalkoot Lounais-Suomen Jätehuollon sukellustempauksen yhteydessä klo 12–14. PSS ry jakaa roskapihtejä ja -pusseja roskien keräämistä varten paikalle saapuville vapaaehtoisille Kirjastosillan kupeessa. 

"Tällä tempauksella otamme osaa maailmanlaajuiseen World Cleanup Dayhin. Samalla kun siivoat Aurajoen rantaa, voit seurata sukellustapahtumaa. Tehdään yhdessä hyvää Turun kaupungille! Kannattaa ottaa omat hanskat mukaan", vinkkaa Siisti Biitsin ohjelmapäällikkö Julia Jännäri.

Jos Turun päivän ajankohta ei sovi osallistumiseen, voi PSS ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoot järjestää kuka vain, milloin vain ja missä rannalla vain. Turun päivän kunniaksi Turkuseuran murreguru Esa Laukkanen käänsi talkoo-ohjeet myös turkulaisten suuhun sopiviksi. 

Siisti Biitsi -ohjet rannatte siivomiseks 

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -talkotte ohjelma rannatte siivomiseks täyttä tänä vuan 10 vuatta.  Tavote o, et saara mukka Suamen kaikkest suurempi talkoporukka. Viäl kerki jokane hyvi järkkämä omat talkot sil kaikkest raaremal rannal ennen, ku lumet tule. Siisti Biitsi -talkoisi o näi helppo otta osa:

1. Merkka siivottava ranta Siisti Biitsi -sivutten kartal: siistibiitsi.fi

2. Viätä hauska päivä rannal siivoustalkois.

3. Laita meil raportti löytyneist roskist ilmasel Siisti Biitsi -mobiliäpil.

4. Pirä vaari, et roskat viärä ettispäi.

5. Tämmöttös.