Småposankornas simtävling drog stor publik – över 21 000 euro i adoptionspotten 

Småposankornas simtävling drog stor publik – över 21 000 euro i adoptionspotten 

På Åbodagen den 18 september tävlade totalt 4 000 rosa badposankor i Aura å för att samla in pengar för renare vatten. Inte heller i år saknades det spänning under Posankka Race, men den första att ta sig över mållinjen efter alla fartfyllda vändningar var badposanka nummer 2875. Grattis till segraren!  

Posankan, som är känd som Åbos officiella stadsdjur, och miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf ordnar det gemensamma medelinsamlingsjippot Posankka Race, som nu är tillbaka som en programpunkt under Åbodagen efter en paus på två år. När den stora stunden närmade sig samlades en väldig mängd åskådare på stranden till Aura å för att beundra den lyftkran som parkerat vid Biblioteksbron och de tusentals små posankungar som väntade på sin tur i en Molok-säck. En spänd förväntan rådde i Åbobornas soliga vardagsrum.  

När konferencier Kati Leskinen fått publiken med sig befriades badposankorna under ivriga hejarop. De släpptes ut på en inbommad bana under Biblioteksbron ackompanjerade av barnens glada tjoande. Tävlingen bjöd på spännande vändningar så fort som posankorna hade störtat i plurret, eftersom dessa envetna simmare gav sig av var och en åt sitt håll, vissa i riktning mot Roska-Roope, som fungerade som mållinje, och andra ut mot havet. Ett tag såg det ut som om bara en liten huvudtrupp skulle komma att tävla om segern, för de drev sakta men säkert iväg mot Roska-Roope.  

De posankor som låg sist fick sig dock en välbehövlig skjuts när Egentliga Finlands räddningsverks båt dök upp vid banans bakre kant för att skapa vågor och styra de badposankor som gett sig av åt fel håll i riktning mot målet. Snart var hela den rosa fronten framme i täten och kämpade och de officiella målkontrollanterna fick bråttom att plocka ut de tio kvickaste tävlingsdeltagarna. En sak var dock säker och annonserades snart ut till hela publiken: posanka nummer 2875 hade simmat hem segern.   

Efter att segraren hade utropats stod det också klart vilka som var tio i topp, när posankorna 3454, 434, 2556, 3292, 3906, 2215, 435, 3177 och 210 gled i mål. Febril aktivitet utbröt på de åskådarläktare som uppstått på åstranden och Biblioteksbron när åskådarna kontrollerade startnumren för sina tävlingsposankor. Febril aktivitet bröt också ut ombord Roska-Roope, där HSR rf:s anställda och frivilliga använde håvar för att med tanke på kommande års lopp fiska upp de tusentals rosa simmare som tagit sig i mål.   

Badposankor adopterades för en summa av totalt 21 490 euro. Tack för att ni stöder vårt arbete för renare vatten.