Posankka Race samlade in över 25 000 euro i adoptionspotten

Posankka Race samlade in över 25 000 euro i adoptionspotten

Håll Skärgården Ren rf och Åbos eget stadsdjur Posankans gemensamma välgörenhetsjippo ordnades den 15 september som en del av programmet under Åbodagen. Ett stort tack till var och en som donerat pengar och deltagit i Posankka Race!

Posankka Race samlade även i år fullt av folk på stranden av Aura å. Riksdagsledamot Saara-Sofia Siréndeltog med stor iver i den grisskära räddningspatrullen för Östersjön och lotsade 4 000 badposankor i mål i årets version av Posankka Race, som nu ordnades för fjärde gången. Sirén, som är känd som en passionerad havsmänniska, gick entusiastiskt med i det här välgörenhetsevenemanget, eftersom skyddet av Östersjön har legat henne varmt om hjärtat ända sedan hon var barn. 

"Att leda Posankka Race var Åbodagens höjdpunkt för mig! Aura åstrand var proppfull av publik och ett rekordstort antal posankor adopterades – helt fantastiskt! Tack till alla som deltog i detta jippo till förmån för Östersjön", säger Sirén.

Inte heller i år rådde det någon brist på spänning för Aura å skruvade upp effekten och badposankorna sprattlade i mål i rekordfart. De snabbaste tio badposankorna i tävlingen var 1182, 1017, 351, 2239, 681, 1295, 216, 3463, 1554 och 2973. Håll Skärgården Ren rf kontaktar de personer som adopterat de tio snabbaste badposankorna personligen. De belönas med diplom och får dessutom behålla sina egna tävlingsposankor. Grattis till alla vinnare!

En rekordstor summa donationer till arbetet mot nedskräpningen av Östersjön 

Badposankor adopterades för en rekordstor summa om totalt 25 810 euro, och den används för Håll Skärgården Ren rf:s konkreta arbete mot nedskräpningen av Östersjön och närvattnen. I år riktas donationerna till kampanjen Magknip av plast som arbetar mot nedskräpning och påminner människor runt om i Finland om att inget skräp hör hemma på gatan eller i gatubrunnarna.

"Jag vill tacka var och en som donerat pengar och som deltagit i Posankka Race! Det är fantastiskt att märka att folk vill påverka situationen i Östersjön och våra närbelägna vattendrag och förhindra nedskräpningen av våra kära vatten. Vår kampanj Magknip av plast har skapat en debatt om den nedskräpning som sker via gatubrunnarna och med hjälp av donationspotten kommer vi att fortsätta kampanjen även under kommande år", berättar kampanjansvariga Kiia Palo vid Håll Skärgården Ren rf.

Posankka Race är Håll Skärgården Ren rf:s och Posankans gemensamma hyllning till Aura å och vårt gemensamma Östersjön. Genom evenemanget gör man stadsborna uppmärksamma på nedskräpningen av vattnen och samlar in medel för att bekämpa nedskräpningen av Östersjön. Årets Posankka Race möjliggjordes av Håll Skärgården Ren rf, åboföretaget Bokem, som ansvarar för Posanka-produkterna, Hansakvarteret, Turku Center, DB Schenker, Auran Aallot, Egentliga Finlands räddningsverk och Åbo stad.