Posankka Race för rena vattendrag under Åbodagen

Under Åbodagen 18.9 ordnar Åbo stads eget stadsdjur Posankan och miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) ett fartfyllt medelinsamlingsjippo i Aura å, Posankka Race. Med hjälp av jippot vill man få stadsborna att uppmärksamma nedskräpningen av vattendragen och samla in pengar till stöd för Håll Skärgården Ren rf:s arbete, genom att ge människor och företag möjlighet att adoptera en egen liten tävlingsposanka.   

Statyn Posankan, som har skapats av konstnären Alvar Gullichsen, simmade in i Åbo 1999. Sitt 20-årsjubileum till ära arrangerades det första Posankka Race i Aura å i 2019. Tävlingen gick ut på att 2 000 små tävlingsposankor sänktes ner i Aura å och tävlade om vem som kom först i mål. Bakom idén står Kristiina Winter, som ansvarar för Posankaprodukterna.  

- Idén till Posankka Race kommer från Ducky Derby som ordnas i Chicago, där 60 000 badankor tävlar och intäkterna doneras till välgörenhet. Tanken är att ha roligt samtidigt som man gör en god gärning. Jag bad HSR rf att vara med eftersom jag ville att intäkterna från evenemanget skulle användas för arbetet för renare vattendrag, berättar Kristiina Winter.  

Under sin långa aktiva historia har Håll Skärgården Ren rf sett hur människans agerande och konsumtionsval återspeglas i det skräp som hittas i vattendragen. Föreningen har vid sidan av sitt konkreta avfallshanteringsarbete också bedrivit systematisk uppföljning av nedskräpningsläget på stränderna. Resultaten visar hur skräpet härstammar från många olika källor och färdas längs olika rutter och tar sig mycket långt från de platser där det uppkommit.    

- Vi gick med i detta jippo eftersom det kan hjälpa oss att på ett bra sätt åskådliggöra åarnas roll när det gäller att transportera skräp samt stadsbornas ansvar för att slänga sitt skräp i soptunnor, berättar HSR rf:s generalsekreterare Aija Kaski.    

Hjälp vattendragen genom att adoptera en egen tävlingsposanka  

Man kan delta i medelinsamlingsjippot genom att adoptera en egen tävlingsposanka för 10 euro. Intäkterna från donationerna styrs direkt till Håll Skärgården Ren rf:s arbete för renare vattendrag. Man får dock inte behålla sin tävlingsposanka själv, utan de kommer att återanvändas varje år.   

På Åbodagen 18.9 kl 14 kan man komma och heja på posankorna, som simmar i Aura å.   

- Tävlingsbanan är inhägnad med bommar och har planerats i samarbete med Egentliga Finlands räddningsverk så att vi kan vara säkra på att vi också får varenda tävlande posanka uppfiskad ur ån när tävlingen är över, berättar Kaski.  

Utöver Egentliga Finlands räddningsverk är också Kristiina’s Product Design, som tillverkar Posankaprodukter, och Åbo stad med och möjliggör evenemanget.