Låt inte Vappen påverka Östersjön – Sälle och Posankan bjuder in valborgsfirarna att ta ställning för rena vatten

Låt inte Vappen påverka Östersjön – Sälle och Posankan bjuder in valborgsfirarna att ta ställning för rena vatten

Håll Skärgården Ren rf:s säl Sälle gratulerar Åbos officiella stadsdjur, Posankan, som fyller 24 år på valborgsmässoafton. Ända sedan 2019, när välgörenhetsevenemanget Posankka Race ordnades för första gången, har detta radarpar på det här sättet tillsammans velat göra stadsborna uppmärksamma på nedskräpningen av Östersjön. Ämnet är aktuellt under valborgshelgen, då Sälle och Posankan utmanar alla åbobor att fira en ren valborg och att samtidigt delta i välgörenhet. 

Under sin mer än 50 år långa och aktiva historia har Håll Skärgården Ren rf (HSR rf) sett hur människans agerande och konsumtionsval återspeglas i det skräp som hittas i vattendragen. Föreningen har vid sidan av sitt konkreta miljövårdande arbete sedan 2012 också bedrivit en systematisk uppföljning av nedskräpningsläget på stränderna. Uppskattningsvis mer än 80 % av skräpet i haven härstammar från källor på land. Till exempel åar som flyter genom städer utgör en viktig rutt för det skräp som hamnar i Östersjön. Nedskräpningen har skadliga konsekvenser för både människor och de marina ekosystemen, såväl i närheten av kusterna som ute på öppna havet. 

HSR rf och Posankan med samarbetspartner utmanar alla att vara uppmärksamma på sitt agerande och att se till att allt skräp från cigarettfimpar till picknicktillbehör hamnar i en soptunna. Det är inte heller lämpligt att använda gatubrunnarna som soptunnor, eftersom de i allmänhet leder direkt ut i vattendragen. 

- För ett år sedan studerade vi med hjälp av filter det skräp som hamnar i gatubrunnarna. Baserat på det skräp som fastnat i filtren kunde man tydligt se hur människans agerande inverkar, t.ex. efter valborg, då man hittade smått plastglitter och cigarettfimpar, som räknas till plastkategorin, berättar HSR rf:s verksamhetsledare Aija Kaski.

Under valborg kan du adoptera en egen liten posanka för renare vatten

Posankan, som redan varit ett känt och ståtligt landmärke i Åbo i 24 år, firar sin födelsedag på valborg. 

- Som gåva önskar sig Posankan en ren valborg och donationer till HSR rf:s arbete. Under valborgshelgen öppnar välgörenhetssidan posankkarace.fi, och de första kan redan då gå in och adoptera en badposanka inför Posankka Race i september, t.ex. badposankan med ditt eget lyckotal, berättar Kristiina Winter, som ansvarar för Posanka-produkterna.

Posankka Race är HSR rf och Posankans traditionella välgörenhetsjippo. Det ordnas nästa gång på Åbodagen den 17 september i Aura å, när 4 000 små badposankor tävlar till förmån för rena vattendrag.

Du kan göra en donation genom att adoptera en badposanka på adressen posankkarace.fi från och med den 28 april. I år riktas donationerna till HSR rf:s strandstädningstalkoprogram Snygg Beach, som fyller 10 år. 

HSR rf:s och Posankans nya samarbetspartner är Åbo Stadscentrumförening – Turku Center. Samarbetet syftar till att engagera ännu flera lokala företag som donerar och sprider budskapet att vi tillsammans värnar om vårt hemmahav Östersjön.