Kati Leskinen är kommentator för Posankka Race i år!

Kati Leskinen är kommentator för Posankka Race i år!
Bild: Kati Leskinen

På Åbodagen 18.9 kl 14–15 står 4000 små badposankor i rampljuset när det är dags för Posankka Race igen. Åbosamfundets verksamhetsledare Kati Leskinen ska komma och kommentera den spännande matchen av de små men snabba simmarna.

Åbosamfundets verksamhetsledare Kati Leskinen är en 39 år gammal Åbobo vars historia med skärgården sträcker sig till barndomens somrar som hon har tillbringat i Kakskerta med sin familj. Utöver metning och stora fångster var också båtliv en del av familjens sommaraktiviteter.

Min familj hade en liten segelbåt. Jag minns den stora glädjen då jag var barn och Viking Lines fartyg gled förbi oss och skapade stora vågor när vi var på väg till Åland. I båten kände jag mig alltid trygg, och min pappa var en bra kapten”, berättar Kati.

Kati minns skärgården som både sagolik och vacker. Havet är eventuellt just därför en av källorna till hennes kreativitet.  

När min man och jag flyttade från Tammerfors tillbaka till Åbo år 2016, köpte vi en liten motorbåt och åkte runt i Åbo skärgård. Då hände något märkligt: jag började skriva låtar till sjöss, det var helt otroligt! På Ormskär skrev jag klar min första låt, Dröm i Lillandet.  

Syftet med Posankka Race är att göra Åboborna uppmärksamma på nedskräpningen av vattnen och samla in medel till stöd för Håll Skärgården Ren rf:s som arbetar för att motverka nedskräpning av vatten.

Jag känner sorg över att vårt kära hav inte mår bra. Sommarens algflottor var grymma. Håll Skärgården Ren rf gör ett fantastiskt jobb för Skärgårdshavets välmående, och därför gick jag med i Åbodagens Posankka-tävling som kommentator. Jag hoppas att vi i Åbosamfundet i fortsättningen kan samarbeta med HSR rf och vara med i att rädda Skärgårdshavet, konstaterar Kati. 

Delta i räddningen av våra vattendrag genom att adoptera en badposanka!