Posankka Race 2024

Posankka Race är miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf:s och Åbos officiella stadsdjur Posankas gemensamma medelinsamlingsjippo. Jippot ordnas nästa gång på Åbodagen 15.9.2024 i Aura å, när tusentals små badposankor simmar till förmån för rena vattendrag. Syftet med evenemanget är att göra Åboborna uppmärksamma på nedskräpningen av vattnen och samla in medel till stöd för Håll Skärgården Ren rf:s arbete för att motverka nedskräpning av vatten.

Hur adopterar jag en Posanka? 

Posankan har hunnit få 4 000 små posankungar som nu saknar en egen vän av rena vattendrag. Genom en donation på 10 euro kan du adoptera en egen numrerad liten badposanka. Du kan adoptera så många posankor som du vill! 

Förutom att göra en god gärning kan du också komma till Aura å på Åbodagen den 15.9.2024 och heja på din egen badposanka. Evenemanget börjar kl 14.

Man får dock inte behålla sin badposanka, utan de används varje år på nytt. 

Till vad används donationerna? 

Intäkterna från donationerna styrs direkt till Håll Skärgården Ren rf:s arbete för renare vattendrag. 

Håll Skärgården Ren rf:s penninginsamlingstillstånd: RA/2020/327

Hur går Posankka Race till? 

Posankorna tävlar i Aura å inom ett inhägnat vattenområde så att vi kan vara säkra på att vi också får varenda tävlingsposanka uppfiskad ur ån när tävlingen är över. Evenemanget börjar kl 14. Evenemanget har väderreservation. 

Deltagandet och donationen är vederlagsfria, men de som adopterat de tio första posankor som går över mållinjen tilldelas ett diplom. 

Vinnarna offentliggörs på plats, men vi kontaktar även vinnarna personligen.

Varför ordnas evenemanget? 

Under sin långa aktiva historia har Håll Skärgården Ren rf sett hur människans agerande och konsumtionsval återspeglas i det skräp som hittas i vattendragen. Föreningen har vid sidan av sitt konkreta avfallshanteringsarbete också bedrivit systematisk uppföljning av nedskräpningsläget på stränderna. Resultaten visar hur skräpet härstammar från många olika källor och färdas längs olika rutter och tar sig mycket långt från de platser där det uppkommit. Vi gick med i detta jippo eftersom det kan hjälpa oss att på ett bra sätt åskådliggöra åarnas roll när det gäller att transportera skräp samt stadsbornas ansvar för att slänga sitt skräp i soptunnor.

Vad i all världen är en Posanka? 

Posankan är en korsning mellan en marsipangris och en gummianka. Den är formgiven av konstnär Alvar Gullichsen och simmade till Åbo 1999. Efter att under alla dessa år ha suttit invid Helsingforsvägen och mediterat beslöt den sig för att göra en god gärning och hjälpa till att hålla vattendragen rena. Sitt 20-årjubileum till ära blev Posankan 2019 Åbos eget stadsdjur. Då ordnades också Posankka Race för första gången. 

Produktserien Posankka har skapats av Åboföretaget Kristiina´s Product Design i samarbete med Alvar Gullichsen. 

Samarbetspartner

Posankka Race arrangeras i samarbete mellan Håll Skärgården Ren rf och Bokem. HSR rf:s och Posankans nya samarbetspartner är Åbo Stadscentrumförening – Turku Center. 

Vill du veta mer om Håll Skärgården ren rf:s arbete och få bra miljötips? Gå in på vår webbplats hallskargardenren.fi eller följ oss på sociala medier!

Kontakta oss: 

Håll Skärgården Ren rf
Slottsgatan 16
20100 Åbo
info@pssry.fi
hallskargardenren.fi