Posankka Race 2023

Posankka Race är miljöorganisationen Håll Skärgården Ren rf:s och Åbos officiella stadsdjur Posankas gemensamma medelinsamlingsjippo. Jippot ordnas nästa gång på Åbodagen 17.9.2023 i Aura å, när tusentals små badposankor simmar till förmån för rena vattendrag. Syftet med evenemanget är att göra Åboborna uppmärksamma på nedskräpningen av vattnen och samla in medel till stöd för Håll Skärgården Ren rf:s arbete för att motverka nedskräpning av vatten.

Hur adopterar jag en Posanka? 

Posankan har hunnit få 4 000 små posankungar som nu saknar en egen vän av rena vattendrag. Genom en donation på 10 euro kan du adoptera en egen numrerad liten badposanka. Du kan adoptera så många posankor som du vill! 

Förutom att göra en god gärning kan du också komma till Aura å på Åbodagen den 17.9.2023 och heja på din egen badposanka. Evenemanget börjar på Biblioteksbron kl 14.
Följ Posankka Race även på Facebook!

Man får dock inte behålla sin badposanka, utan de används varje år på nytt. 

Till vad används donationerna? 

Intäkterna från donationerna styrs direkt till Håll Skärgården Ren rf:s arbete för renare vattendrag. 

I år riktas donationerna till HSR rf:s strandstädningstalkoprogram Snygg Beach, som fyller 10 år. Programmet Snygg Beach är HSR rf:s program för städning av stränderna. Syftet med programmet är också att uppmärksamma allmänheten på nedskräpningen av stränderna och kombinera konkret miljöarbete med en rolig friluftsdag. 

I år vill Snygg Beach samla ihop Finlands största talkogäng, såväl på havs- som på insjöstränderna. Ordna ditt eget Snygg Beach-talko på vilken strand som helst!

  1. Märk ut den strand du tänker städa på kartan på Snygg Beachs webbplats: snyggbeach.fi
  2. Tillbringa en rolig dag på stranden i städtalkots tecken
  3. Rapportera in upphittat skräp till HSR rf med den kostnadsfria Snygg Beach-mobilappen
  4. Se till att skräpet tas om hand för vidare behandling
  5. Dela med dig av din egen miljögärning genom att tagga oss i sociala medier @siistibiitsi. Kom också ihåg hashtaggarna  #siistibiitsi, #snyggbeach och #suomensuurintalkoojengi, #finlandsstorstatalkogang!

Håll Skärgården Ren rf deltog i projektet MARLIN, som kartlade nedskräpningen av stränderna i Östersjöländerna 2011–2013. Projektrapporten talar sitt karga språk: de mest nedskräpade stränderna fanns i Finland. Det sorgliga resultatet och viljan att snygga upp vår kust ledde till talkokampanjen Snygg Beach – Missionen skräpfri kust, som ordnades första gången våren 2014. Håll Skärgården Ren rf fortsätter det arbete som inleddes i projektet MARLIN genom att samla information om skräpet på stränderna, och här spelar talkogrupperna en viktig roll.

Håll Skärgården Ren rf:s penninginsamlingstillstånd: RA/2020/327

Hur går Posankka Race till? 

Posankorna tävlar i Aura å inom ett inhägnat vattenområde så att vi kan vara säkra på att vi också får varenda tävlingsposanka uppfiskad ur ån när tävlingen är över. Evenemanget börjar på Biblioteksbron kl 14. Evenemanget har väderreservation. 

Deltagandet och donationen är vederlagsfria, men de som adopterat de tio första posankor som går över mållinjen tilldelas ett diplom. 

Vinnarna offentliggörs på plats, men vi kontaktar även vinnarna personligen.

Varför ordnas evenemanget? 

Under sin långa aktiva historia har Håll Skärgården Ren rf sett hur människans agerande och konsumtionsval återspeglas i det skräp som hittas i vattendragen. Föreningen har vid sidan av sitt konkreta avfallshanteringsarbete också bedrivit systematisk uppföljning av nedskräpningsläget på stränderna. Resultaten visar hur skräpet härstammar från många olika källor och färdas längs olika rutter och tar sig mycket långt från de platser där det uppkommit. Vi gick med i detta jippo eftersom det kan hjälpa oss att på ett bra sätt åskådliggöra åarnas roll när det gäller att transportera skräp samt stadsbornas ansvar för att slänga sitt skräp i soptunnor.

Vad i all världen är en Posanka? 

Posankan är en korsning mellan en marsipangris och en gummianka. Den är formgiven av konstnär Alvar Gullichsen och simmade till Åbo 1999. Efter att under alla dessa år ha suttit invid Helsingforsvägen och mediterat beslöt den sig för att göra en god gärning och hjälpa till att hålla vattendragen rena. Sitt 20-årjubileum till ära blev Posankan 2019 Åbos eget stadsdjur. Då ordnades också Posankka Race för första gången. 

Produktserien Posankka har skapats av Åboföretaget Kristiina´s Product Design i samarbete med Alvar Gullichsen. 

Samarbetspartner

Posankka Race arrangeras i samarbete mellan Håll Skärgården Ren rf och Bokem. HSR rf:s och Posankans nya samarbetspartner är Åbo Stadscentrumförening – Turku Center. 

Vill du veta mer om Håll Skärgården ren rf:s arbete och få bra miljötips? Gå in på vår webbplats hallskargardenren.fi eller följ oss på sociala medier!

Kontakta oss: 

Håll Skärgården Ren rf
Slottsgatan 16
20100 Åbo
info@pssry.fi
hallskargardenren.fi